Právo bez smeru

Predstavte si to: vchádzate do súdnej siene, kde všetci čakajú na to jediné – rozhodnutie Ústavného súdu. Obžalovaní sa nervózne prechádzajú, sudcovia nevedia, či majú pojednávať a advokáti sa cítia ako v právnom limbe. Nie, to nie je scenár z filmu, to je realita slovenského trestného súdnictva v roku 2024.

Ústavný súd pozastavil účinnosť novely Trestného zákona, ktorá mala od polovice marca znížiť tresty za majetkové a hospodárske trestné činy, vrátane drogových deliktov. A teraz, všetci čakajú na veľké rozhodnutie.

Ale prečo je to také veľké haló? No, povedzme si pravdu, naše trestné sadzby sú tak drakonické, že by aj samotný Drakula dostal infarkt. Zatiaľ čo naši susedia v Európskej únii používajú modernejšie prístupy a alternatívne tresty, my si stále frčíme na starých dobrých rokoch 2005, keď pán Lipšic, okúzlený americkým právnym systémom, veril, že len prísnosť trestov vyrieši kriminalitu. Šťastie, že sme už boli v európskej únií a nezaviedol sa trest smrti.

Keď sa hovorilo o tejto novele, mnohí si mysleli, že to je konečne šanca na zmenu. Namiesto toho, aby sme posielali páchateľov majetkových trestných činov na dlhé roky za mreže, štát chcel podporiť restoratívnu spravodlivosť. Čo to znamená? No, namiesto sedenia v base a vyžierania štátnej kasy, by sa páchatelia mali snažiť nahradiť škodu a zaplatiť peňažné tresty. Dobrá myšlienka, že?

Ale nie všetci sú nadšení. Keď sa novela dostala do parlamentu, niektorí ľudia začali protestovať. „Znížia trestné sadzby a kriminalita vzrastie!“ kričali na námestiach. Viete, typické obavy z toho, že keď prestaneme byť prísni a zločinci začnú vychádzať ako slimáky v daždi, priniesli svoje ovocie.

A tu prichádza na scénu Ústavný súd. Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová podala návrh na preskúmanie novely a bum! Ústavný súd pozastavil jej účinnosť. Teraz sme všetci ako v napínavom filme, kde hlavný hrdina čaká na rozuzlenie zápletky.

Súdy medzitým nevedia, čo robiť. Niektoré odročujú pojednávania, iné prerušujú konania až do rozhodnutia Ústavného súdu. Obžalovaní sa snažia oddialiť svoje procesy, dúfajúc, že ak novela prejde, dostanú nižšie tresty. Sudcovia nechcú posielať ľudí na dlhé roky do väzenia, keď môže byť už čoskoro všetko inak.

A my, obyčajní smrteľníci, sa len pozeráme na tento chaos a krútime hlavami. Je to ako pozerať sa na nekonečný seriál s nekonečným cliffhangerom.
Tak čo bude ďalej? Ústavný súd už vo februári sľúbil, že rozhodne do týždňov. Ale ako to býva, čas plynie a nič sa nedeje. Sme už štyri mesiace v právnom vákuu a všetci čakáme, čo bude.

Je to zaujímavé obdobie pre slovenské trestné právo. Možno sme na prahu veľkej zmeny, možno sa všetko vráti do starých koľají. Jedno je isté – tento príbeh ešte zďaleka neskončil. Tak si pripravte kýblik zmrzliny a sledujte, čo prinesie budúcnosť
.

Právo bez smeru – Johana – Blog – Pravda

Johana

Zdieľaj to

Zdieľaj